Ειδικός Λειτουργικός Επιστήμονας Β’
smichal@bioacademy.gr
Επιστημονικός Υπεύθυνος Ελληνικής Τράπεζας Ομφαλοπλακουντιακού Αίματος του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών
H ενεργός δέσμευση του κ. Μιχαλόπουλου με την έρευνα στον τομέα της εφαρμοσμένης Ιατρικής μηχανικής (Medical Engineering), αρχίζει κατά τη διάρκεια του βασικού του πτυχίου (BSc with Hons in Biomedical Sciences), το 1999.
Κατά τη διάρκεια των μεταπτυχιακών του σπουδών (MSc in Medical Engineering) στο πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ το 2002, εξέτασε τις διαφορετικές νανο-τοπογραφικές επιδράσεις στους ινοβλάστες και του δόθηκε η ευκαιρία να προχωρήσει προς ένα διδακτορικό. Το διδακτορικό του ήταν διεπιστημονικής φύσης αφού συμπεριλάμβανε ειδικότητες επιστημόνων όπως χειρουργούς, βιολόγους και μηχανολόγους, ενώ παράλληλα ο ίδιος ο Δρ. Μιχαλόπουλος συνεργαζόταν και με την εθνική υπηρεσία ιστών και αίματος (National Blood Service and Tissue Services) του γενικού θεραπευτηρίου του Λιντς.
Η διδακτορική του έρευνα εστιάστηκε στην διερεύνηση επιδράσεων του μηχανικού ερεθίσματος στη διαφοροποίηση των ανθρώπινων κυττάρων προερχόμενων από μυελόν των οστών ενηλίκων. Κατόρθωσε να κλωνοποιήσει τα ενήλικα κύτταρα του μυελου και να καταδείξει τη πολυδυναμικοτητά τους. Ως εκ τούτου, εξασφάλισε ότι η εργασία που εκτέλεσε είναι πρωτότυπη, έγκυρη και ιδιαίτερα σημαντική στον τομέα. Σαν μέλος του ιδρύματος ιατρικής και βιολογικής εφαρμοσμένης μηχανικής (institute of medical and biological engineering, iMBE) η συμβολή του στο iMBE ήταν καθοριστική καθώς δημιούργησε νέα πρωτόκολα, συμπεριέλαβε νέα πειραματικά σχέδια και μετρήσεις.
Μετά το πέρας των διδακτορικών μελετών του, προσφέρθηκε στον κ. Μιχαλόπουλο η ευκαιρία μεταδιδακτορικής εργασίας στην Ελληνική Τράπεζα Ομφαλοπλακουντιακού Αίματος του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνων της Ακαδημίας Αθηνών. Σε μεταδιδακτορικό επίπεδο ερεύνησε την απομόνωση των ανθρώπινων αιματοποιητικών κυττάρων από ομφαλοπλακουντιακό αίμα καθώς επίσης και την απομόνωση, τη διαφοροποίηση και κρυοσυντήρηση των ανθρώπινων μεσεγχυματικών στελεχιαίων κυττάρων από την Βαρτόνειο Γέλη του Ομφάλιου Λώρου. Αυτή η εργασία οδήγησε επιτυχώς, στην ανάπτυξη της τράπεζας των Μεσεγχυματικών κυττάρων στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών.
Τα τελευταία χρόνια σε συνεργασία με νευρολογικές κλινικές των Αθηνών καθώς και με Ορθοπεδικές κλινικές είναι επικεφαλής των κλινικών μελετών που διεξάγονται σε ασθενείς που πάσχουν από Πολλαπλή Σκλήρυνση, Νόσο του Κινητικού Νευρώνα και Οστεοαρθρίτιδα όπου μετά από αφαίρεση μυελού των οστών ή ιστοτεμαχίου λίπους από τους ασθενείς, απομονωνόνται τα μεσεγχυματικά κύτταρα, πολλαπλασιάζονται και εν συνεχεία χορηγούνται στους ασθενείς με σκοπό την σταθεροποίηση της νόσου.
Αυτήν την περίοδο χρησιμοποιώντας την κατάρτιση και την εμπειρία του στη Ιατρική Μηχανική έχει επικεντρωθεί στην εφαρμοσμένη μηχανική ιστού και στην αναγεννητική ιατρική μέσω αποκυτταροποίησης ιστών. Στην έρευνα που έχει αναλάβει συμπεριλαμβάνεται και η επίβλεψη σπουδαστών MD και MSc όπου μελετάται η έκπτυξη των αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων (CD-34) από ομφαλοπλακουντιακό αίμα, η δυνατότητα αγγειογένεσης των ανθρώπινων κυττάρων ομφαλοπλακουντιακού αίματος σε τρισδιάστατο περιβάλλον, και ο αναγεννητικός και ανοσιακός ρόλος των κυττάρων του λίπους σε αυτοάνοσα νοσήματα. Παράλληλα, από το 2015 είναι εξωτερικός επιστημονικός συνεργάτης στη Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας του ΤΕΙ Αθηνών. Τα τελευταία τρία (3) έτη είναι επιστημονικός υπεύθυνος στην Ελληνική Τράπεζα Ομφαλοπλακουντιακού Αίματος του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών ερευνων της Ακαδημίας Αθηνών.
Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε πατώντας εδώ.